Sommaren är snart här och alla som har en trädgård eller grön plätt att sköta om, håller förmodligen på att försöka stävja ogräset innan det tagit ordentligt fäste. Alternativet är ju att spendera sin lediga tid i sommar med att ligga på knä och rensa på sina lediga dagar. Eller? Ät upp det istället tycker vi! Gratis är gott, eller hur?!

Ramslök, maskrosor, nässlor och kirskål har tagit sig in i köket och restaurangerna på senare tid. Trädgårdens mest ovälkomna gäst, kirskålen, säljs numera fint paketerat till ofattbara kilopriser i större livsmedelsbutiker och krogarna serverar ramslöksdoftande rätter som en vårprimör.

Gör soppa på harsyra, sallad på de späda maskrosbladen och dekorerade maten med ätbara blommor. Passa på att göra en skön grön pesto nu när ogräsen ännu är unga. Här får du ett enkelt recept som du kan variera själv beroende på vad som växer hos dig eller i din närmsta skog…

Skön Grön Ogräspesto

Ca 1 liter pressade ramslöksblad, späda maskrosblad, kirskål eller löktrav
1 – 1,5 dl kallpressad oliv- eller rapsolja
1,5 dl hackade solrosfrön (gärna rostade)
saften av 1/2 lime (eller lite citronsaft)
eventuellt 100 g parmesanost (eller annan smakrik hårdost) – uteslutes så klart för att få peston vegansk
ett par nypor örtsalt, lite svartpeppar, ev en knivsudd chili

Gör så här:
Kör fröna (och eventuellt osten) i mixer och sedan ogräsbladen. Häll försiktigt över oljan och droppa i limen. Öka eller minska oljemängden beroende på hur fast du vill ha pesten. Smaka av med salt och peppar.
Förvara i burk med lock i kylskåpet med lite olja överst.
Tips: Peston går utmärkt att frysa, till exempel i portionsförpackningar.

 

Liten lathund om ogräs

ograsKirskål
Ett hatat ogräs som nästan är omöjligt att få bort ur rabatterna, men som faktiskt är riktigt gott. Smaken påminner om en blandning av persilja och kål ungefär. Kirskålen växer mellan mars och september och blommar med små vita blommor mellan juni och augusti. Använd på samma sätt som spenat i sallad, paj, soppa etc. Nu på våren smakar de späda ljusgröna plantorna som bäst och kan ätas färska som de är. Hinner du inte äta upp allt du rensat bort kan du hacka, förvälla och frysa in hela skörden. Så fort plantan blommar får den en beskare smak och även en lätt laxerande effekt om du äter för mycket av den, så knipsa av blommorna innan de slår ut eller håll dig till de späda skotten. Som tur är kommer det nya skott hela tiden, så späd kirskål finns att skörda ända till hösten.

Nässlor
Bladen går att plocka under hela säsongen, men de små späda primörerna smakar bäst, så det gäller att passa på och njuta av dem nu under våren. Senare på året kan man istället sikta in sig på de mindre bladen. Nässlor är nyttiga och innehåller bland annat mycket betakaroten, vitamin A och vitamin K. Den är också rik på kalium, kalcium, järn och antioxidanter. Använd handskar när du hanterar nässlorna… I matlagning går brännässlor att använda till otroligt mycket mer än bara vanlig nässelsoppa. Tänk dig att du från och med nu helt kan välja bort att handla miljöboven spenat och istället ersätta den med brännässlor du plockat själv! Dessutom kan du torka dem och mala till ett supernyttigt pulver, som du kan dricka som te eller krydda såser med. Ett annat tips är att blanda torkade nässlor med grov salt.

Ramslök
När ramslöken växer vilt brer den ut sig i stora bestånd och klär skogen i en vackert klargrön och ibland starkt lökdoftande matta. Denna fleråriga lilla lökväxt har blad som ser ut som liljekonvaljens men har istället stjärnformade, vita blommor som gräslöken. Det är just de gröna bladen man vanligtvis skördar och äter, även om alla växtens delar är både ätliga och goda. Ramslöken kan både torkas och frysas. När det kommer till vad den kan användas i är bara fantasin den enda begränsningen. Vanliga rätter är ramslökssmör, ramslökssoppa, och färskost med ramslök. Ramslöken gör sig bäst färsk eftersom bladen kan förlora lite av sin löksmak om de hettas upp för länge.

Löktrav
Löktraven är en gammal matgrönsak och medicinalväxt, som nästan helt glömts bort. Den är vanligt förekommande i hela landet. Bladen har en mild och fräsch smak, som liknar en blandning mellan gul- och vitlök. De gör sig väldigt bra i sallad, hummus och pesto. Roten skördas innan växten blommar och smakar lite som rädisa eller en mild variant av pepparrot.

ograssalladMaskros
Både blad, stjälk och blomma går att äta på maskrosen, bladen ska helst skördas tidigt på våren när de ännu är späda. De späda små bladen är godast och funkar fint i sallad. Blombladen kan man mixa med salt och sedan torka och på så vis få ett fint gult salt. Detta håller dessutom hur länge som helst. Det är även fint att dekorera pizza och paj med de gula kronbladen. Maskrosbladen kan ersätta exempelvis ruccola eller andra gröna blad i en krispig vårsallad. Plockar du dem senare på året kan du koka eller ånga bort den beska smaken och sedan använda dem i pesto eller hummus. Se till att inte slänga bort kokvattnet, utan drick det som ett te för matsmältningen. Om du gräver upp pålrötterna: torka, rosta och mortla dem så får du ett supergott, koffeinfritt kaffesurrogat.

Tusensköna

Tusenskönan är känd för att tåla både kyla och omild behandling. Oftast har den högsäsong i maj och då täcker den hela gräsmattor med sina rosa-vita blommor. Så här års är blommorna fräscha och bladen späda, så de smakar extra gott att äta råa, exempelvis i en sallad. Tänk på att inte äta stora mängder tusensköna om du är gravid eller ammar.

Luktviol
Luktviolen är vanligast i sin odlade form men den förvildas lätt och växer i parker, lundar och vägkanter i hela södra och mellersta Sverige, särskilt på Öland och i Skåne där den sägs vara ursprunglig. Den går lätt att känna igen på sin starka väldoft. Vad många inte tänker på är att det går fint att äta hela växten, inte bara blommorna. Bladen har en mild och lite syrlig smak som passar fint i sallader.