Äntligen!! Nu är vi KRAV certifierade på Happy M Kitchen med inte mindre än 2 stjärnor! Otroligt nöjda och stolta är vi så klart!

Våra tillverkning av kallpressade juicer är också eko-certifierad nu, så det kommer att dyka upp en liten logo på dem med så småningom. Tills dess får ni beundra våra tjusiga diplom på väggen i restaurangen. 😉

Vad är KRAV-märkning?

Vi är nu en av de ca 1 200 KRAV-godkända restaurangerna i Sverige. Det här är KRAV:

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat
KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Den produkt som bär KRAV-märket uppfyller KRAVs regler, det kontrolleras minst en gång varje år.

KRAV är ekologiskt, och mer därtill
– det betyder att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att bonden får en schysstare arbetsmiljö, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO. I jämförelse med EUs minimiregler för ekologisk produktion, den EU-ekologiska märkningen, eller EU-eko, så har KRAV mer långtgående regler för till exempel djuromsorg. KRAV har även regler för klimat och social hänsyn. Det har inte EU-eko.

KRAV-märket finns på mat från hela världen
– det räcker inte med var maten kommer ifrån, det handlar också om hur den är producerad. På så sätt kan du göra skillnad för djur, miljö och människa i både när och fjärran.

När du äter KRAV-märkt vet du att du gör naturen en tjänst.
KRAV-ekologisk mat odlas på ett sätt som är bra för miljön, utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Istället använder sig bonden av naturlig gödsel och hittar miljövänliga sätt att få bukt med ogräs, skadeinsekter och sjukdomar. Det betyder till exempel att vattnet blir renare, att energiåtgången kan bli lägre och att fåglar, bin och fjärilar trivs runt odlingarna.

Med KRAV-märkt mat påverkar du hur andra har det på jobbet.
KRAV ställer krav på att arbetsvillkoren ska vara schyssta. Det gäller faktiskt inte bara bönder, utan alla led i hela kedjan, från jord till bord. Och en viktig bonus i sammanhanget är att den som jobbar med KRAV-godkänd produktion slipper utsättas för giftiga bekämpningsmedel till vardags.
KRAV-märkt mat är naturlig mat som tillverkas utan kemiska bekämpningsmedel och onödiga tillsatser. Godare för både din och odlarens hälsa.

  • Bekämpningsmedel
    Ju mer KRAV-märkt mat du äter, desto mindre mängd kemiska bekämpningsmedel får du i dig.
  • Tillsatser
    Med KRAV slipper du härdade fetter och onödiga tillsatser. Inte heller har lösningsmedel som hexan använts i förädlingen.
  • GMO
    I KRAV-märkt produktion får GMO (genmodifierade organismer) inte användas.
  • Föroreningar
    KRAV förstärker skyddet mot föroreningar genom att kräva ett skyddsavstånd i svensk produktion mellan åkrar och starkt trafikerade vägar. Dessutom får endast en begränsad mängd tungmetaller tillföras marken med gödsel. Det är också förbjudet att samla in bär och svamp från områden där nedfallet från kärnkraftsolyckan Tjernobyl varit stort.
  • Läkemedel
    För att undvika rester av läkemedel i mjölk och kött har myndigheterna bestämt att det ska gå en viss tid sedan ett djur medicinerats innan mjölk och kött får säljas. För KRAV-märkta produkter gäller dubbel tid och djuren får heller inte medicineras rutinmässigt utan bara vid behov.
  • Nyttigt
    Vi är övertygade om att KRAV-märkt mat är mer hälsofrämjande. Allt fler forskningsresultat pekar också i den riktningen. Här är några av dem:

 

KRAV märkt restaurang

Att restaurangen säger att en råvara är ekologisk är ingen garanti om det inte finns någon certifiering. En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag.

Restauranger kan KRAV-certifieras med en, två eller tre stjärnor för att visa dig som matgäst hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror desto fler stjärnor:

  • En stjärna = 25 % godkända produkter eller 15 godkända livsmedel
  • Två stjärnor = minst 50 % godkända produkter
  • Tre stjärnor = minst 90 % godkända produkter

Idag finns cirka 1 170 KRAV-certifierade restauranger, förskolekök, storkök och caféer i Sverige. De flesta har en stjärna, men vi har alltså fått 2 stjärnor!