I fredags var Marie på presskonferens i Stockholm och presenterade recepten hon & Happy M Team har skapat för Zetas nya produkter. Det blev ett varmt mottagande och vi vågar påstå att många fler blev intresserade av vad vi gör på Happy M Kitchen.

Zeta lanserar nu en serie ekologiska gryner som tack vare en unik förbehandling endast tar tio minuter att tillaga, samtidigt behåller de både tuggmotstånd och alla näringsämnen. Gryner är även en bra källa till vitaminer, mineraler, proteiner och antioxidanter.

”– Har man gryner hemma är det lätt att få till en balanserad måltid tillsammans med lite grönsaker och bönor”, säger Marie Butler.

Ur Zetas folder ”Gryner och bönor som gör gott”:

I Zetas nya serie ”La cucina originale” hittar du helt ekologiska blandningar av traditionella gryner och baljväxter med en lång historia – gryner har nämligen varit en självklar del av medelhavsmaten i tusentals år! I Italien har man alltid lagat mat innehållande en mängd olika ursprungliga sädesslag som orzo (korn), farro (emmervete), durum (matvete) tillsammans med proteinrika bönor och kikärtor. I och med att samhället moderniserades efter andra världskriget och kvinnorna lämnade hemmen för att förvärvsarbeta fanns mindre tid att spendera på matlagning. Eftersom grynerna hade långa koktider, gick många hushåll över till snabblagad pasta.

På senare år har dock de klassiska sädesslagen gjort en återkomst i det italienska köket. Inte nog med att de är miljövänliga och utmärkta i vegetarisk kost, de har också en hög halt av kostfiber som gör att mättnadskänslan håller i sig längre. Dessutom innehåller de vitaminer, mineraler, proteiner och antioxidanter. Men främst är det förstås smakerna som lockar: det finns oändliga möjligheter att skapa spännande rätter kring dessa traditionella produkter. För att hitta mer inspiration och spännande recept har vi samarbetat med mat- och hälsoexperten Marie Butler, som i mer än 30 år studerat sambanden mellan vad vi äter och hur vi mår. Merparten av recepten i Zetas gryn-folder är framtagna på Maries restaurang Happy M Kitchen, med fokus på hälsa och sinne för smak.

Farrosallad

Här kommer ett smakprov på ett recept Marie & Happy M Team tagit fram med Zetas nya gryner.

Farrosallad med apelsindressing

Insalata di farro con salsa all’arancia

4 PORTIONER

1 pkt Zeta Farro, 250 g
1 litet pkt Zeta Ekologiska Svarta Bönor, 180 g
4 stora nävar rucola
2 dl rostade valnötter
1 pkt Zeta Ekologisk Fetaost, 150 g (Kan uteslutas för att få en helt växtbaserad rätt.)

DRESSING
½ apelsin, juice och rivet skal
2 tsk Zeta Vitvinsvinäger Riserva
2 schalottenlökar, finhackade
½ dl Zeta Olivolja Casa Di Luca Intenso
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här: Koka upp rikligt med vatten och salta. Lägg i grynen, koka i 10 minuter och låt sedan rinna av i ett durkslag. Häll över grynen i en skål tillsammans med bönorna. Blanda ihop dressingen och häll den över grynen och bönorna medan grynen fortfarande är ljumma. Rör ihop allt och låt dra i dressingen i 5 minuter. Smula eventuellt över fetaosten och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Tips: Rätten passar utmärkt att äta som den är, men är också ett
bra tillbehör till skaldjur eller fisk. Perfekt som lunchlåda dagen efter.