Börja dagen med en len och värmande gröt som ger den perfekta starten på din dag. Receptet är hämtat från vår Marie Butler Anderssons kokbok Happy Me.

2 portioner

  • 2½ dl havregryn (glutenfria)
  • 2 msk chiafrön
  • 2½ dl ris- eller havremjölk
  • 1 nypa havssalt
  • 1 äpple/päron, rivet
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk kardemumma
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver (aluminiumfritt)
  • 1 msk ris- eller lönnsirap
  • 1½ dl blåbär
  • 1 dl fröer och mandlar/hasselnötter (valfritt)

Blanda havregryn, chiafrön, mjölk och salt i en skål. Täck över skålen och ställ in i kylen över natten.

På morgonen: sätt ugnen på 170 grader. Ta ut skålen från kylen och blanda ner äpple, kanel, kardemumma, vaniljpulver, bakpulver och rissirap. Blanda sedan i blåbären. Lägg i en eller två ugnsformar. Garnera med mandlar eller fröer. Baka cirka 30 minuter i ugnen.

Ta ut ur ugnen och servera gärna med bärkompott (finns på sidan 41 i Happy Me), och blanda med växtbaserad yoghurt.

 

TIPS! Grädda gröten fördelad i muffinsformar för bästa ”ta med-maten”.