Januari kan vara lite kallt och blött på våra breddgrader. Vad passar väl bättre då än en värmande och näringstät gryta som du kan göra en stor sats av och ha i kylen att bara plocka fram och värma upp efter en kylig promenad. Denna bowl kan du ta till lite när som helst, frukost, lunch eller middag. Enkel att göra och billiga ingredienser – därav namnet Student bowl. Vill du ha lite mer sopp-aktigt tillsätter du bara lite mer vatten. För mer ”matigt” – servera med fullkornsris.

STUDENTBOWL

4 PORTIONER

2 ½ dl röda linser
1 msk extra virgin olivolja
1 tsk curry
1 tsk torkad rosmarin
1 krm spiskummin
1 stor morot, små kuber
1 medium lök, små kuber
2 selleristjälkar, små kuber
2 dl purjolök, tunna halvmånar (både den vita och gröna delen)
2 ½ dl squash eller sötpotatis, små kuber
2 dl vitkål, riven i strimlor
5 cm kombualg
1 msk citronskal, riven
1 tsk grönsaksbuljong (helst socker- och jästfri)
1 tsk salt, efter smak
Peppar, efter smak
2 dl persilja eller koriander, hackad
2 tsk ingefärsjuice, riv grovt och pressa ut saften

Blötlägg linserna i varmt vatten. Värm upp olivolja i en kastrull, tillsätt curry, rosmarin och spiskummin och rör om i några minuter. Lägg i grönsakerna, stek och rör om. Häll sedan i vatten så att det täcker grönsakerna och låt koka på medelvärme i 5 minuter.
Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen och tillsätt kombu och citronskal. Låt sjuda tills linserna är nästan klara och tillsätt buljong.
När linserna är färdigkokta, ta bort kastrullen från plattan och tillsätt ingefärsjuice och persilja/koriander. Salt och peppar efter smak.
Servera gärna med fullkornsris så har du en komplett måltid. Tillsätt mer vatten om du ska äta den som soppa.